Çörek Otu

Çörek Otu

Çörek Otunun 100 gramında 375 kalori vardır ve besin değeri olarak: 18 gr protein, 22 gr yağ, 44 gr karbonhidrat içermektedir.

İki bin yıldan fazla süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu, “her derde deva” bir besin olarak biliniyor. Baharat olarak da kullanımı yaygın olan bu bitki Doğu Avrupa, Ortadoğu, Hint Yarımadası ve Batı Asya’da yetiştiriliyor. Ülkemizde de hem beslenmede hem de doğal tedavi yöntemi olarak sıklıkla kullanılıyor ve Afyon, Burdur, Isparta bölgelerinde yetiştirilebiliyor.

375.0
kcal

  1. 100 Gram
  2. 1 Porsiyonda 11.25 kcal ve 3 gr vardır.
  3. Tepeleme Çorba Kaşığında 56.25 kcal ve 15 gr vardır.
  4. 1 Tatlı Kaşığında 18.75 kcal ve 5 gr vardır.
  5. 1 Çorba Kaşığında 37.5 kcal ve 10 gr vardır.
  6. 1 Çay Kaşığında 7.5 kcal ve 2 gr vardır.
Besin Değeri 100 Gramda Günlük Değer*
Kalori 375 kcal % 18.1
Karbonhidrat 44 g % 14.3
Lif 11 g % 43.8
Protein 18 g % 35.6
Yağ 22 g % 34.3
A Vitamini 1270 IU % 25.4
C Vitamini mg % 12.8
Kalsiyum 931 mg % 93.1
Demir 66 mg % 368.7

* Yüzdelik(%) günlük değerler, günlük 2075 kalorilik bir yetişkin diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu değerler sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre daha fazla veya az olabilir.

Kalorisinin büyük kısmını (%44) yağdan alan Çörek Otuyu kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz.

  • 1 Porsiyon (3 gr) yaklaşık 11 kcal kalori içerir, 0.53 gr protein, 1.33 gr karbonhidrat ve 0.67 gr yağ bulunur ve 0.2 Tepeleme Çorba Kaşığına eşittir.
  • Tepeleme Çorba Kaşığı (15 gr) yaklaşık 56 kcal kalori içerir, 2.67 gr protein, 7 gr karbonhidrat ve 3.34 gr yağ bulunur ve 5 porsiyona eşittir.
  • 1 Tatlı Kaşığı (5 gr) yaklaşık 19 kcal kalori içerir, 0.89 gr protein, 2.21 gr karbonhidrat ve 1.11 gr yağ bulunur ve 1.67 porsiyona eşittir.
  • 1 Çorba Kaşığı (10 gr) yaklaşık 38 kcal kalori içerir, 1.78 gr protein, 4.42 gr karbonhidrat ve 2.23 gr yağ bulunur ve 3.33 porsiyona eşittir.
  • 1 Çay Kaşığı (2 gr) yaklaşık 8 kcal kalori içerir, 0.36 gr protein, 0.88 gr karbonhidrat ve 0.45 gr yağ bulunur ve 0.67 porsiyona eşittir.

Çörek otunun geçmişte baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı, bağırsak kurtları, parazitler ve konjunktivit (pembe göz) için kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise gaz, kolik, ishal, dizanteri, kabızlık ve hemoroid gibi çeşitli bağırsak hastalıklarında kullanılıyor. Özellikle sindirim sistemi hastalıklarında yaygın olarak kullanılan çörek otu, şişkinliği azaltıyor ve mideyi rahatlatıyor.

Zengin besin öğesi içeriği ile de öne çıkan çörek otu, iyi bir bitkisel protein kaynağı. Aynı zamanda sağlıklı yağlar bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip. Yağ içeriğinin büyük bir kısmını linoleik asit ve palmitik asit oluşturuyor. Çörek otu yağı ise %0,5-2,5 kadar esansiyel yağ içerebiliyor. Yağ asidi içeriği, çörek otunun yetiştiği bölgeye göre değişkenlik gösteriyor.

Çörek otu yağının bileşenleri arasında en çok timokinon öne çıkıyor. Esansiyel yağların en önemli biyoaktif bileşenlerinden biri olan timokinon, birçok faydalı etkiye sahip. Bununla ilgili laboratuvar çalışmaları timokinonun kanserli farelerde tümör büyümesini yavaşlattığını gösteriyor.

Çörek otu, yüksek oranda lif içeriğine sahip. Ayrıca demir, bakır, çinko, fosfor, kalsiyum mineralleri ve B1, B3 ile B9 vitaminleri için de önemli bir kaynak.

Besin olarak çörek otu tohumu kullanılabildiği gibi çörek otunun yağı da yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca çörek otundan elde edilmiş özütlerden yapılan çörek otu yağı kapsülü bulmak da mümkün.

Romatizma hastalıklarında semptomları önlemede ve ağrıyı azaltmada etkili. Çörek otu yağı anti-inflamatuar etkisi sayesinde eklemleri rahatlatıyor ve ağrıyı azaltıyor.

Tıbbi amaçlarla kullanılan diğer bitkilere göre daha kuvvetli anti-bakteriyel, anti-fungal, anti-viral ve anti-parazitik etki gösteriyor. Aynı zamanda çörek otu yağı, kuvvetli antioksidan özellik gösteriyor. Vücutta inflamasyonu azaltıyor, cilde doğrudan uygulandığında inflamatuar cilt hastalıklarında rahatlama sağlıyor.

Çörek otu, solunum yolu bozukluklarında da faydalı etkilere sahip. Astım, alerji, öksürük ve bronşit gibi bazı solunum yolları hastalıklarında kullanıldığı biliniyor.

Yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Sağlıklı yağ içeriği sayesinde kan yağlarını düzenleyerek kolesterolün daha sağlıklı düzeylerde tutulmasını sağlıyor. Bu faydalar, çörek otu öğütülmüş olarak tüketildiğinde daha iyi görülebiliyor.

Yapılan araştırmalar diyabetli bireylerde kan şekerinin düzenlenmesinde de faydalı olabileceğini gösteriyor. Tip 2 diyabetli hastalarda yapılan deneylerde oral anti-diyabetik ajanlarla birlikte çörek otunun veya çörek otu yağının düzenli kullanımının kanda açlık plazma glukozu ve HbA1c seviyelerinde anlamlı düşüş gözleniyor.

Benzer Kalori ve Besin Değerleri

  • Arifoğlu Çörek Otu
    375 kcal kalori

    Arifoğlu çörek otu; bağışıklık sistemini güçlendiren, linoleik asit, oleik asit, kalsiyum, sodyum…

  • Bağdat Çörek Otu
    375 kcal kalori

    Unlu ürünleri süslemek ve onlara lezet vermek için kulanılabilir. Türkiye’de özelikle fırın ürünl…

  • Çörekotu Yağı
    565 kcal kalori

    Çörek otu; bağışıklık sistemini güçlendiren, linoleik asit, oleik asit, kalsiyum, sodyum, potasyu…

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir